Objectius de Desenvolupament Sostenible


El 25 de setembre de 2015 va ser aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb els objectius d’erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Aquesta agenda marcarà l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030 i, conjuntament amb la resta d’agendes globals, configura un full de ruta d’actuació connectat entre si per a assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible. L’Agenda es desplega mitjançant un sistema de 17 objectius de desenvolupament sostenible concretats a través de 169 metes. 

Les Biblioteques de Mataró ens comprometem amb els ODS i promovem accions per fomentar la seva difusió i coneixement amb l’objectiu d’aconseguir tots junts un món més just, sostenible i solidari.

Apropa’t als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través d’aquesta selecció de documents. 

Criada. Stephanie Land inicia  l'aventura d'emancipar-se i  inciar estudis univeristaris però aquesta situació queda trencada quan es queda embarassada als 28 anys. Comença una lluita per poder aconseguir una feina que li permeti gestionar aquesta nova situació amb els estudis. Acaba trobant una feina en el sector de la neteja: treballs precaris, sous irrisoris, una història que ens mostra les  debilitats de la societat mitjana alta d'Estats Units i la realitat d'estar al seu servei.

El oprobio del hambre de David Rieff. Serem capaços de proporcionar aliments a nou mil milions de persones (dos mil més que avui) en 2050? Científics, polítics i personalitats del món de l'ajuda internacional creuen possible la fi de la de la desnutrició massiva en un termini de dues dècades.

Salud con razón: descubre el poder de los alimentos para prevenir enfermedades: incluye 30 recetas a todo color. Consells mèdics nutricionals de la mà de la doctora Judit Soto autora de @dracookinghealthy amb 30 receptes inspirades en la dieta mediterrània per aprendre a cuidar-nos i combatre les malalties amb la forquilla abans que amb la pastilla.

Finlàndia : una apologia de l'educació pública del nostre país. Una defensa de l’educació pública; una reacció contra les anàlisis a la moda sobre el nostre sistema educatiu, que o bé estan dominades per les veus apocalíptiques dels nostàlgics de l’escola del passat, o bé per les veus compulsivament reformistes del sistema educatiu, més interessades a prometre que a comprometre’s amb una educació per a tothom, igualitària, equitativa, inclusiva i de qualitat.

Guía de comunicación no sexista elaborada per El Instituto Cervantes. #Bibliosmataró es comprometen amb els ODS, concretament amb l’ODS 5, Igualtat de gènere. Ens agradaria que coneguéssiu algunes lectures amb què aprenem que el llenguatge també pot ser decisiu a l’hora d’aconseguir la igualtat entre homes i dones a la nostra societat.

La Gestión del agua: implicaciones de la participación de expertos y ciudadanos. Una exploració dels fonaments de la participació de les comunitats en la gestió de l'aigua, a través d'un estudi de cas i altres exemples.

Exteriores ecológicos: 50 soluciones para un hogar más sostenible.Tots podem contribuïr a un mon més sotenible relaitzant petits ecogestos a les notres llars: il·luminació amb bombetes led, aïllaments en condicions, pintures ecològiques... Un llibre que ens alliçoma de com aconseguir-ho a través de 50 idees i solucions per a una vivenda més sostenible i més sana.

Tu dieta puede salvar el planeta: por una alimentación saludable y sostenible. El nostre patró alimentari és insostenible. Es produeixen situacions com que gairebé un terç de la producció alimentària que generem acaba a les escombraries. Cal fer un canvi a una dieta més verda. Concretament, s’ha de menjar “fresc, local i de temporada”, perquè així es redueixen els costos de transport, emmagatzematge i manteniment de temperatura.        

El Hambre. L’autor ens porta a un viatge pels països del món on hi ha fam per fer-ne un anàlisis personal, molt proper, desenvolupant les històries de moltes persones que la pateixen. Una denúncia d’un fet habitual que passa des de fa massa temps.    

La Meva història és la història de moltes noies. Quan Malala Yousafzai tenia quinze anys, va ser atacada pels talibans perquè defensava el dret de les noies a rebre educació. Aquesta obra recull el seu discurs d'acceptació del Premi Nobel de la Pau, pronunciat a Oslo el 2014, en edició bilingüe: en versió original anglesa al costat de la seva traducció al català.

Mujeres de ciencia: 50 intrépidas pioneras que cambiaron el mundo. Les 50 dones representades a aquesta obra pertanyen a totes les èpoques històriques. Iniciarem un viatge per les contribucions a la ciència en les seves àrees d’investigació d’aquestes dones inspiradores a través d’il·lustracions i infografies.      

Deja el plástico: guía para cambiar el mundo. El plàstic que s'acumula als nostres carrers ens ha fet veure la necessitat de trencar amb un model econòmic basat en produir i consumir productes cada cop més barats sense considerar el cost a llarg termini per al medi ambient. Aquest és més que un manual per purgar la pròpia llar de plàstics innecessaris; és una guia per unir-se a un moviment global que afirma que el plàstic simbolitza un món que mai ha valorat prou el medi del què depenem.