Repte de lectura


Nosaltres en la nit, de Kent Haruf, és una novel·la que explora la solitud, l'amistat i l'amor en la vellesa. La història segueix els protagonistes, Addie i Louis, dos veïns que, en la seva edat avançada, decideixen compartir les seves vides en un intent de trencar la soledat i establir una connexió profunda. A través de converses nocturnes i moments de vulnerabilitat, els dos personatges construeixen una relació que els permet afrontar la por i la incertesa de la mort. Amb una prosa senzilla i emotiva, Haruf aborda temes universals com la necessitat de companyia i la cerca de significat en les últimes etapes de la vida.

Llibres recomanats


Amb aquest recull de vuit contes Antonia Carré-Pons ens presenta una rica varietat de situacions protagonitzades per homes i dones de la tercera edat. Com s'esbrava la mala llet és una reflexió sobre les contradiccions de les relacions familiars i sobre la vellesa sense filtres, que desmunta mites i tabús, i amb bones dosis d’humor. Biblio Digital

Aquesta novel·la breu, Nosaltres en la nit, és una petita joia. La trobada entre l’Addie Moore i el seu veí Louis Waters és una tranquil·la reflexió sobre les seves respectives vides i tots els sentiments i emocions que comporten els fets viscuts, observats ara serenament amb la perspectiva dels anys. L’any 2017 la novel·la va ser adaptada al cinema, protagonitzada per Jane Fonda i Robert Redford. Biblio Digital

La història d’amistat entre Joel i Frank és el fil conductor a partir del qual Dan Mooney tracta les pèrdues i vulnerabilitats que comporta l’envelliment. Per Joel la quotidianitat a la residència on viu s’ha tornat insuportable. En el moment que es planteja la possibilitat de finalitzar la seva vida, apareix un nou company d’habitació, Frank, un actor retirat, amb el qui establirà una gran complicitat. L'inesperat final del senyor Monroe, una novel·la plena de tendresa i de sentit de l’humor intel·ligent.

Al tram final de la seva vida, Salvatore Roncone, un vell camperol calabrès que és traslladat a Milà per tractar-se d’un càncer, rep un regal inesperat: el seu net Bruno, de tretze mesos, amb qui establirà una tendra relació, serà el bàlsam que li permetrà acabar els seus dies amb plenitud. La sonrisa etrusca és una novel·la clàssica d’una entranyable humanitat, interpretada al teatre per Héctor Alterio i adaptada també al cinema l’any 2018. Biblio Digital

Plovien ocells és una novel·la bella i profunda que traspua una atmosfera de conte. El bosc es presenta com el  territori immillorable on desaparèixer, el retir escollit de tres homes per viure la última etapa de la seva vida amb plena llibertat i aprofitar al màxim els petits plaers del dia a dia. És la quarta novel·la de l’autora amb la que va obtenir, entre d’altres, el Premi dels Cinc Continents de la Francofonia, el Premi Ringuet atorgat per l’Acadèmia de les Lletres del Quebec, el Premi Literari dels Estudiants, el Premi dels Lectors CBC i el Premi França-Quebec.

Amb Llum de febrer Elizabeth Strout continua la història d’Olive Kitteridge (Premi Pulitzer 2009) la mestra d’escola jubilada de caràcter dur, irascible, però profundament sensible, un personatge únic que va protagonitzar Frances MacDormand a la minisèrie del mateix nom. La retrobem al petit poble de Crosby, a la costa de Maine, més reflexiva, ara que ha arribat a la vellesa, vivint una intensa relació amb Jack Kennison, antic professor de Harvard. Una història plena de moltes històries amb les que Strout defineix de manera molt subtil les complexitat de l’ànima.

La malaltia sobtada porta al jutge Ivan Ilitx a una presa de consciència sobre la seva existència, que creia controlada i estable. Les fredes actituds de l’entorn social i familiar contrasten amb la clarividència del seu punyent pensament. La mort d’Ivan Iltx és una de les novel·les més emblemàtiques del gran mestre Lev Tolstoi que concentra en la seva brevetat una reflexió precisa sobre el sentit de la vida i de la mort. Biblio Digital

Des de la observació atenta d’en Jan, un nen que veu alterada la seva realitat amb l’inici de la convivència amb els seus avis, Tina Vallès construeix una bella relació entre un avi i un net a través de la descripció d’una quotidianitat feta de paraules i silencis. La memòria de l'arbre és una novel·la delicada per llegir amb lentitud.

Aquesta narració a dues veus enllaça la vida de tres personatges, Marie, veïna de Michka, una anciana que acaba d’ingressar en un geriàtric, i Jérome, el seu logopeda. Marie i Jérome intentaran satisfer l’últim desig de Michka, donar les gràcies al matrimoni que la va salvar ocultant-la a casa seva durant la ocupació nazi. Les gratituds és una bella novel·la que ens parla dels records i remordiments, però sobretot de la importància de l’expressió de la gratitud a les persones que han sigut importants a les nostres vides. Biblio Digital Audiollibre

El multipremiat còmic Arrugas de Paco Roca aborda d’una manera molt delicada el tema de l’Alzheimer i la demència senil a través del personatge d’Emilio i del seu dia a dia a la residència on l’han ingressat després d’una nova crisi. Roca elabora amb una gran sensibilitat el retrat, molt ben documentat, de la vida a les residències. L’adaptació cinematogràfica d’ "Arrugas", dirigida per Ignacio Ferreras, va guanyar els premis Goya a la millor pel·lícula d’animació i al millor guió adaptat.

Recorda que quan hagis acabat la teva lectura pots registrar-la en aquest enllaç!

Comparteix les teves lectures i descobreix més recomanacions a l’Instagram de les biblioteques amb l’etiqueta #mataródellibres2025

Prestatges virtuals


A més a més...


Descobreix l'univers creatiu de Paco Roca! En aquesta entrevista al programa Un país para leerlo, el prestigiós il·lustrador i novel·lista gràfic valencià ens parla del seu procés de treball, les històries que l’inspiren i la importància de la memòria en la seva obra. Una conversa imprescindible per als amants del còmic i la literatura visual.

En aquest episodi de Un libro, una hora, es presenta La sonrisa etrusca de José Luis Sampedro. La novel·la segueix Salvatore Roncone, un vell calabrès que, en traslladar-se a Milà per un tractament mèdic, reconeix el valor de la connexió amb el seu nét Bruno. A través d’aquesta història, Sampedro reflexiona sobre la vida, l’amor i la mort. Un relat emotiu i ple d’humanitat que captura l’essència de la condició humana.

Entrevista a Antònia Carré-Pons sobre "Com s’esbrava la mala llet"

L'escriptora i filòloga Antònia Carré-Pons ens parla del seu nou recull de contes, Com s’esbrava la mala llet, en aquesta entrevista de 3Cat. Amb el seu estil irònic i punyent, l'autora explora històries quotidianes plenes d’humanitat i crítica social. En la conversa, ens revela les inspiracions darrere del llibre, la seva visió sobre la literatura i com construeix personatges i relats que connecten amb el lector.

Podeu veure l’entrevista completa aquí: Enllaç al vídeo