Repte de lectura


Punt blanc, de Wassily Kandinsky. Per més informació CLICA AQUÍ 

Llibres recomanats


En el solstici d'estiu, a les regions pròximes al pol Nord, la llum del dia s'allarga tant que pròpiament no es fa de nit; són Les nits blanques. En una d'aquestes nits màgiques, als carrers de Sant Petersburg, un noi i una noia, joves, solitaris, somiadors i tímids, es coneixen accidentalment. Al llarg de quatre nits la noia li explicarà la seva trista història i en el noi ràpidament naixerà un fort sentiment romàntic envers ella. Bella, emotiva i tendra història, narrada de manera captivadora i poètica.

BIBLIO DIGITAL

A l'imperi rus, abans de l'any 1861, els serfs treballaven la terra i eren considerats propietat del terratinent; podien ser comprats, venuts o hipotecats. Per comptar els serfs (i persones en general), es feia servir la paraula «ànima». A un petit poble arriba Txítxikov, amb la intenció de comprar o adquirir gratuïtament camperols morts, per registrar-los com a vius i aconseguir així les terres que es concedeixen a aquells que posseeixen un cert nombre de serfs. Les ànimes mortes és una novel·la àcida i satírica que mostra el vessant més cruel i despietat de l'ésser humà.


La mare és una novel·la inspirada en els successos que es van produir a la fàbrica de Sornovo durant la revolució de 1905. La història tracta d'una mare a qui envien el fill a Sibèria. La mare és una dona que ha viscut tota la seva vida resignada, apallissada pel seu marit i embrutida pel treball domèstic, un ésser simple, ignorant i resignat al seu destí i que es transformarà en una activista per la defensa dels oprimits. Retrat de la misèria obrera i crida a la llibertat i la justícia social mitjançant la revolució. Una narració senzilla per a una història impactant i uns personatges inoblidables. 

Acompanyat d'un seguici extravagant, el Diable arriba a Moscou i irromp en les mediocres vides dels seus habitants, desencadenant tot un seguit de peripècies trepidants i absurdes que radiografien les debilitats de la naturalesa humana. Entre els afectats hi ha la Margarita, a qui el Diable ofereix, a canvi de la seva companyia en una festa, l'alliberament del seu amant, el Mestre, que es troba en un psiquiàtric.  El Mestre i la Margarita és una obra esbojarrada, molt divertida, d'humor desfermat. Una sàtira devastadora de la societat soviètica.

BIBLIO DIGITAL

El doctor Iuri Givago té un temperament sensible i poètic que l'aproxima al misticisme. La fidelitat a les conviccions i els principis que regeixen la seva vida li fan especialment tràgica l'experiència de la brutalitat i l'horror de la Primera Guerra Mundial, la revolució de 1917 i la guerra civil subsegüent. Fresc monumental que presenta d'una manera commovedora els sofriments d'un home que veu com la vida que sempre ha conegut és sacsejada de soca-rel. El Doctor Givago és, sobretot, una de les històries d'amor més universals de tota la literatura del segle XX.

 

Hermann és oficial de l'Exèrcit Imperial Rus. La seva passió són les cartes, tot i que mai hi aposta diners. Un dia, sent la història d'una àvia que va aconseguir un secret del Comte de Saint-Germain per guanyar sempre a les cartes, assolint uns guanys desmesurats. Llavors s'obsessiona per complet per esbrinar aquest secret, al preu que sigui. La dama de piques és un breu relat, un dels més llegendaris del gran Puixkin. Història adaptada al cinema i base de l'òpera La dama de piques (1890) de Tchaikovski.

Anna Karènina, dama de l'alta societat de Sant Petersburg, casada amb un home honest i decent i amb un fill, es trasllada a Moscou per resoldre un assumpte familiar. A la ciutat coneix el jove i atractiu comte Vronski, amb qui inicia una relació passional que esdevindrà malaltissa, obsessiva i tràgica. Una lectura fascinant i captivadora que t'arrossega a una tempesta d'emocions. Una obra mestra inoblidable.

BIBLIO DIGITAL

En el Moscou més elegant i refinat, un jove queda encisat en conèixer l’enigmàtica Susanna Ivànovna, fillastra d’un despòtic professor de música. Necessita saber-ne més coses i entendre les tràgiques circumstàncies per les quals es troba sola i desemparada entre estranys, com "una coloma blanca enmig d’una bandada de corbs negres". A Infeliç, l'amor més tràgic i les passions més fosques brillen amb llum pròpia a l'exquisida prosa de Turguenev.

El regne de les dones és una obra que explora les relacions entre homes i dones en la societat russa del segle XIX. L'obra presenta un retrat de personatges femenins forts i independents, destacant els seus desitjos i aspiracions enfront de les expectatives socials. Amb una mirada crítica i irònica, Txékhov examina els rols de gènere i la complexitat de les relacions humanes, oferint una visió aguda i profundament introspectiva de la vida en aquella època.

Crim i càstig segueix la vida de Rodion Raskòlnikov, un estudiant empobrit de Sant Petersburg. Raskòlnikov planeja i comet un assassinat amb la creença que està justificat si serveix a un propòsit superior. No obstant això, després del crim, la seva consciència i la recerca policial el porten a un estat de desesperació. La novel·la explora temes profunds com la moralitat, la culpa i la redempció, oferint una visió penetrant de la psique humana i la lluita interna entre el bé i el mal.

BIBLIO DIGITAL

Recorda que quan hagis acabat la teva lectura pots registrar-la en aquest enllaç!

Comparteix les teves lectures i descobreix més recomanacions a l’Instagram de les biblioteques amb l’etiqueta #matarodellibres2024

Prestatges virtuals


A més a més...El retorn dels clàssics russos
 Les editorials importants aposten per traduccions dels clàssics vuitcentistes i de l’inici dels soviètics .

Clica la imatge per llegir l'article sencer.


QUIZTIME, 200è. aniversari del naixement de Fiódor Mikhàilovitx Dostoievski
Ja sigui per comprovar quant saps d’ell o descobrir la història d’una de les figures que van marcar un abans i un després en la història, et convidem a participar en aquest quiz! 

Clica la imatge per fer el quiz, sort!

Nits blanques amb Fiódor Dostoievski 

Una història, d’amor desesperat i desconsolat, que li canviarà la vida, que convertiran les quatre nits blanques que passarà amb la jove, en l’instant àlgid de la seva existència, en el record que mai no l’abandonarà.

Clica la imatge per llegir l'article sencer.

 

Xavier Graset conversa amb Miquel Cabal Guarro, traductor literari de rus. 

Clica el vídeo per escoltar la conversa.