Repte de lectura


Guernica, de Pablo Picasso. Per més informació  CLICA AQUÍ

Llibres recomanats


Hierba és un còmic que no deixa indiferent a ningú. Ambientat als anys 30 i 40, l’autora és capaç d’explicar successos inhumans (com l’esclavització sexual de dones xineses i coreanes per part de les tropes imperials japoneses) des de la biografia personal i amb un dibuix molt potent, de traç violent i negres molt densos, que sintetitzen a la perfecció tot el patiment bèl·lic de la Segona Guerra Mundial.

 BIBLIO DIGITAL

L’autora de Haiku siberiano, néta del protagonista d’aquesta terrible història d’exilis forçats a camps de treball de Sibèria, plasma amb gran subtilesa, acompanyada de les versàtils il·lustracions de Lina Itagaki, l’odissea que van sofrir 17.000 lituans que van ser deportats per la URSS, en tan sols quatre dies, just després de l’annexió soviètica del país bàltic el 1941.

 BIBLIO DIGITAL

El mestre del còmic Paco Roca recupera a Los surcos del azar la història de “La Nueve”, una companyia formada majoritàriament per republicans espanyols, que va lluitar contra els nazis en una divisió blindada de l’exèrcit francès a les ordres del general Leclerc. A través dels records d’un dels combatents, Roca recupera una part essencial de la oblidada memòria històrica dels espanyols a la Segona Guerra Mundial.

A Cocoon un grup de noies d’un institut femení del Japó entra a formar part del cos d’estudiants que ofereix ajuda mèdica a la població civil de l’arxipèlag d’Okinawa durant els bombardejos aliats dels últims dies de la Segona Guerra Mundial al Pacífic. La cruesa de la realitat que hauran de viure xoca violentament amb la seva innocència, el que les obliga a recrear mons imaginaris per tal de sobreviure a la terrible quotidianitat.

1938. Barri de Chamberí. Madrid bombardejat per l’exèrcit franquista. La població civil viu en misèria i està atemorida, i més per la presència de franctiradors que disparen contra qualsevol element republicà. L’assassinat de dos milicians a mans d’un tirador falangista, i la posterior persecució, captura i descobriment, amb sorpresa, que és un noi de quinze anys, serveixen de punt de partida a 15, una obra que indaga amb mestria sobre la deshumanització en la guerra.

Zerocalcare, un dels autors més interessants i en forma del panorama europeu, viatja a Sinjar, la població on Daesh va intentar cometre un genocidi sobre la població yazidita el 2014, durant la Guerra Civil síria. Amb el seu estil personal, que és una barreja de periodisme de testimonis in situ, la seva particular i àcida visió de la realitat, i una imaginació desbordant, l’autor italià retrata hàbilment a No sleep till Shengal la vida i el temor de la població kurda, com ja havia fet anteriorment en l’excel·lent Kobane Calling.

BIBLIO DIGITAL

Amb una excel·lent il·lustració, Jaime Martín ens narra a Jamás tendré 20 años les vicissituds viscudes pels seus dos avis –que podrien ser qualsevols dels nostres- a partir del març de 1936, i durant tota la Guerra Civil i el Règim franquista posterior. El punt de partida de l’obra, que prioritza les persones per sobre del conflicte, és la denúncia per suposat republicanisme a una noia de 19 anys de Melilla, que es veurà obligada a fugir a Barcelona per tal de no ser empresonada.

Amb el seu característic to irònic i mordaç, a Crónicas de Jerusalén el canadenc Guy Delisle relata en aquesta obra diversos episodis ocorreguts al llarg de l’any que va viure a la Ciutat Santa. Delisle ens ofereix una sincera radiografia del Jerusalem de 2010, retratant un mosaic de situacions complexes i sovint absurdes derivades de l’ocupació i la (no) convivència entre les tres religions del llibre.

En l’obra mestra de Giardino, el detectiu Max Fridmann, ex-agent del servei secret francès i excombatent de les Brigades Internacionals a la Guerra Civil, es veu obligat a tornar a Barcelona la tardor de 1938 per tal de trobar un company d’armes desaparegut. La seva recerca el portarà a la batalla de l’Ebre, que l’autor retrata de forma curosa i alhora apassionada en aquest No pasarán!.

El sevillà Fidel Martínez narra a Sarajevo pain, mitjançant les vivències de quatre civils i un franctirador allà atrapats, els terribles setges de les ciutats de Sarajevo i Srebrenica, del 1992 al 1996, durant la Guerra dels Balcans. L’obra presenta una exposició de fets cruenta, no exempta de crítica a tots els estaments, per tal que el lector pugui extreure’n les seves pròpies conclusions.

Recorda que quan hagis acabat la teva lectura pots registrar-la en aquest enllaç!

Comparteix les teves lectures i descobreix més recomanacions a l’Instagram de les biblioteques amb l’etiqueta #matarodellibres2024

A més a més...


Jaime Martin comenta Jamás tendré 20 años

Clica el vídeo per veure'l.

Entrevista a Paco Roca en relació Los surcos del azar

Clica el vídeo per veure l'entrevista.


XAVIER GRASSET CONVERSA AMB KEUM SUK GENDRY-KIM

(escriptora i il·lustradora)

Clica el vídeo per escoltar la conversa.