Economia circular


L'economia circular és un nou model de producció, distribució, i consum i reutilització que assegura un creixement respectuós amb el medi ambient i sostenible en el temps. L’economia circular promou l’optimització dels recursos en totes les fases d’elaboració i transport del producte, minimitzant el seu impacte ambiental i la generació de residus. Aposta per una reducció del consumisme i pel consum responsable, la reutilització, la reparació, el reciclatge, l’economia compartida.. ampliant així la vida útil dels materials i dels productes.

Amb l’objectiu de contribuir  amb aquest nou model productiu que s’està adaptant a la ciutat de Mataró, les Biblioteques de Mataró han elaborat una guia de recursos d’economia circular i un centre d’interès amb una proposta de documents àmplia i variada. 

Proposta de documents per descobrir l’economia circular.

La Bossa o la vida: el 99% contra l'emergència climàtica de Salvador Lladó, un llibre empoderador per ajudar a conviure amb l’entorn i lluitar contra un capitalisme que s’enfronta amb tota forma de vida presents al planeta.

Decrecimiento: una propuesta razonada de Carlos Taibo, un clar argumentari en contra del creixement infinit i insostenible que promou el capitalisme més salvatge i una aposta per recuperar la vida social robada o noves formes de repartiment del treball.

Permacultura: práctica de la horticultura que imita los patrones y las relaciones de la naturaleza d'Andrew Mikolajski. Un llibre que explica com la permacultura possibilita una agricultura sostenible, de futur i no agressiva amb l’entorn.

Circulando hacia una nueva economía: el ejemplo de las empresas con rumbo fijo hacia la economía circular de José Luis Gallego. Un manual clau per entendre la nova economia, que ha de vetllar per garantir la sostenibilitat dels recursos en tots el processos d’un producte.

Eco homes: habita con sostenibilidad de Cayetano Cardelús, un llibre multilingue que ens exposa nombrosos exemples de construccions integrades i no agressives amb l’entorn i elaborades amb materials sotenibles. Fem #bibliosméssostenibles!            

Un hogar sostenible: consejos, sugerencias y proyectos prácticos para crear un hogar más ecológico de la bloguera Christine Liu que ens ofereix consells per reduir el nostre consum de plàstic, cultivar un jardí d’aromàtiques o reciclar mobles vells.    

Economía circular-espiral: transición hacia un metabolismo económico cerrado. Se’ns transmet la idea bàsica que no tot es pot reciclar perquè hi ha límits termodinàmics i econòmics, atès que els processos es produeixen en un sistema de “bucle en espiral” que comporta una determinada dissipació mitjançant el seu ús. Així, ens planteja que les actuals maneres productivistes i consumistes han d'encarar una transició des d'una economia lineal (“prendre-fabricar consumir-eliminar”) cap a una economia més circular basada en processos metabòlics de cicles tancats que siguin ecoeficients, racionals i sostenibles.

Claves ecofeministas para rebeldes que aman a la Tierra y a los animales. Alicia H. Puleo ens fa reflexionar i endinsar-nos en les claus de l’Ecofeminisme, moviment contemporani que cerca construir a partir dels ponts estesos entre l’ecologisme i el feminisme,  convidant als lectors a unir-se al projecte per “amar i defensar a la terra i als animals que la habiten.” Es tracta d’una nova perspectiva allunyada de la desmesura patriarcal creadora de la crisi ecològica que patim, que ens interpel·la a abraçar la cura, la compassió i la empatia al relacionar-nos entre nosaltres i amb la natura.

Pagesos de ciutat. Manual il·lustrat per fer hort en testos, jardineres i taules, d’ Ester Casanovas, que ens ajuda a iniciar-nos d’una manera fàcil en el cultiu d'hortalisses en testo, jardineres i taules de cultiu. No cal tenir coneixements previs, a mida que anem avançant en el manual aprenem tot el que cal per tenir a l’abast el nostre hort.

Moda sostenible. La indústria de la moda és responsable del 8% de les emissions de CO2, gràcies al màrqueting que ens convida a comprar roba constantment. D’aquesta manera, adquirim roba de mala qualitat que es desgasta ràpidament, la llencem i acabem afectant al medi ambient. A aquest llibre trobaràs les claus per fer un consum conscient i responsable de les peces de moda tot confeccionant teu armari.      

Vivir mejor con menos: trucos para simplificar tu vida y aumentar tu benestar. Una guia que ens ofereix diferents recursos per gaudir d’un estil de vida deixant enrere el que no és essencial, creant nous hàbits més ecològics i senzills.

Plans eco en família art, natura i creativitat per a tot l'any. Amb tot tipus de propostes d’activitats per a gaudir en família a casa i a la natura, l’autora ens convida a connectar amb el nostre entorn d’una manera més sostenible i respectuosa amb experiències de primera mà.