Ens parlen de...

Intensius de riquesa literària


#EnsParlenDe13

L'oníric univers d'Haruki Murakami: La feina d’un novel·lista és somiar despert.

75è aniversari d’un mestre de la Literatura. Descobreix la seva obra plena de solitud, música i surrealisme. 

Haruki Murakami és un escriptor profundament influenciat per la cultura clàssica i popular del món occidental – especialment per la música i la literatura - de la que va beure durant els seus anys d’estudiant de literatura i teatre grec a la Universitat de Waseda.

Un dels escriptors japonesos amb més prestigi internacional.

#EnsParlenDe12

Sant Jordi cada dia de l'any

Després de la diada de Sant Jordi podem seguir comprant llibres, agafar-los en préstec a la biblioteca, llegir-los,  apuntar títols a la nostra llista de "pendent de llegir", augmentar la pila de la nostra tauleta de nit… Recomanacions de novel.les, perquè  Sant Jordi sigui cada dia de l’any.

#EnsParlenDe11

Inspiradores: Montserrat Abelló

Montserrat Abelló és considerada una autora fonamental per a la poesia i la traducció catalanes de la segona meitat del segle XX. Entre les seves obres més importants destaquem els llibres de poesia Vida diària (1963), Foc a les mans (1990), Dins l'esfera del temps (1998) o Memòria de tu i de mi (2006). També  va traduir poetesses anglosaxones i feministes com Sylvia Plath, Anne Sexton i Adrienne Rich. Va obtenir guardons rellevants com ara La Creu de Sant Jordi (1998), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2008), i el Premi Nacional de Cultura (2012), entre d’altres.

#EnsParlenDe10

Escriptors científics

Ets de ciències o de lletres? Aquests autors desafien la dualitat, aparentment oposada, d'aquesta pregunta. Tots han destacat en el seu àmbit científic, així com en la seva vessant literària. 

La ciència està present a la literatura a través de les temàtiques, els personatges i els autors. Aquesta presència permet utilitzar la literatura per a divulgar la ciència i tot allò que l’envolta.

#EnsParlenDe09

Amors de tardor

La tardor. Una època de reflexió i recolliment que s’identifica amb l’etapa vital de la maduresa i la vellesa. Els paisatges tardorencs, amb les seves tonalitats groguenques, vermelloses i marrons, conviden a la solitud. De sobte, apareix una altra persona, propera o llunyana, coneguda o desconeguda, veí o foraster i, com per art de màgia, la seva presencia transforma la tardor en una eterna primavera. L’amor és imprevisible i impredictible.

#EnsParlenDe08

Un mar de novel·les

La mar i la literatura sempre han sigut molt bones companyes. L' hora del mar, l'hora de les aventures i dels descobriments. No és potser L'Odissea el mite de tot viatge? Les cançons d'Homer tenen la facultat d'alliberar-nos, encara que sigui només per uns breus moments, de la temible càrrega que la tradició ja ha imposat durant milers d'anys.

#EnsParlenDe07

Mestres de novel·la

Un mestre és una finestra oberta al món. La companyia de l'experiència i la saviesa que et guia en el teu camí vital. Aquella persona que t'encoratja en la teva recerca personal, que t'ensenya com funcionen aquelles eines que faràs servir quan siguis gran.

#EnsParlenDe06

Itineraris criminals: Regne Unit i Irlanda

Irlanda i el Regne Unit aporten a la novel·la negra les seves tradicions més ancestrals i una renovació del gènere de la mà d’escriptors i escriptores coneixedores de les debilitats de l’ànima humana.

#EnsParlenDe05

Novel·les musicals

Una manera diferent sentir la música a través de la paraula escrita. Llegir música i escoltar les paraules. Una proposta per gaudir de la millor música i de la literatura. Tots els estils musicals i gèneres literaris per gaudir d’una experiència inoblidable.

#EnsParlenDe04

Escriptors i escriptores viatgeres

Viatjar de la mà dels grans autors i autores de la literatura. Viatjar a l'espai i al temps a indrets reals, imaginaris, passats, actuals, llunyans, inexistents i propers. Viatjar entre línies. Sota la mirada d'aquells que observen amb el cor, que copsen la invisibilitat de l'essencial. Escriptors i escriptores rodamóns que comparteixen les seves experiències a través de les seves novel·les, cartes i diaris de viatge. Escriure, viatjar i llegir. Per conèixer, conèixer-se i reconèixer-se.

#EnsParlenDe03

Any Gabriel Ferrater

Aquest any commemorem el centenari del naixement del gran poeta, crític, traductor i lingüista català Gabriel Ferrater i Soler. La seva obra "Les dones i els dies", publicada el 1968, és considerat un dels textos més importants de la poesia catalana de la segona meitat del segle XX.

#EnsParlenDe02

Itineraris criminals: Països Catalans

Des de les terres de Ponent fins a les Balears, des del País Valencià fins a la Catalunya Nord, compartim el mateix idioma, cultura i costums. També, però, la nostra terra té una tendència inefable a ser testimoni dels crims i abusos més esgarrifosos. Un itinerari criminal i català on no només reconeixereu el nostre territori i la seva gent, sinó també es desvelaran els seus secrets i vicis més paorosos.

#EnsParlenDe01

Néstor Luján, 100 anys

Nèstor Luján va ser un home de grans inquietuds i diversos interessos, i els va canalitzar de manera brillant en un grapat d’obres que ens acompanyaran ja per sempre.