Repte de lectura


L'escola d'Atenes, de Rafael Sanzio. Per més informació CLICA AQUÍ 

Llibres recomanats


Premi Llibreter 2018. L'originalitat de Teoria general de l'oblit rau en la manera com l’autor explica la història recent d’Angola a partir de la commovedora història de Ludo, una noia portuguesa que, en un gest de por paralitzant davant els fets que desencadenen la independència del país, decideix aïllar-se del món durant vint-i-vuit anys. El relat de supervivència de Ludo serà també el relat dels principals fets que viurà el país, des de la independència, passant per la guerra civil i la imposició final del capitalisme.

BIBLIO DIGITAL

Premi llibreter 2015. Gegant de gel és una novel·la construïda a partir de diverses veus. Històries de fugida i de recerques personals que s’expliquen en un punt de trobada, al bar Katowice, a la ciutat argentina d’Ushuaia, la més austral del món. En aquest territori llunyà, espai de frontera, cada personatge escoltarà l’experiència personal dels altres. La unió del conjunt de narracions configuren, doncs, una il·lustració sobre la condició humana, plena de referències històriques, filosòfiques, pictòriques, cinematogràfiques i literàries.


Premi Llibreter 2022. L'instant abans de l'impacte és un llibre ple de reflexions, humor i crítica ferotge al capitalisme i al sistema laboral. Escrit en forma de dietari, la protagonista descriu la complexitat del moment en que està vivint a causa de les dificultats de conciliar la vida familiar i laboral. Amb una prosa àgil plena d’ironia mordaç, no exempta de desassossec, l’autora ens convida a qüestionar la societat de consum en la que estem immersos.

Premi Llibreter 2017. Aquest és el primer llibre de la “Trilogía de los Chironi” amb la que Marcello Fois exposa un gran fresc històric a través del seguiment de les diferents generacions d’aquesta modesta família de Sardenya durant el segle XX. En aquest primer títol, la ferreria de Michele Angelo prospera ràpidament gràcies als encàrrecs de la burgesia creixent des de finals del segle XIX. Una història clàssica a l’estil de les grans novel·les europees, que connecta el passat i el present col·lectius a través de l’extraordinària narració d’un llinatge. Estirpe és continuada per El tiempo de en medio i per Luz perfecta.

BIBLIO DIGITAL


Premi Llibreter 2023. Els irredempts és un llibre breu però intens, composat per tres relats escrits amb un estil molt concret i directe. Tres realitats entrellaçades que configuren un tríptic colpidor sobre la condició humana i el concepte de desarrelament.  

Premi Llibreter 2023. Una promesa incomplerta durant dècades és el leitmotiv d’aquesta intensa novel·la que descriu la història d’una família blanca sud-africana al llarg de diferents generacions. És també la història d’un país marcat per la segregació racial que persevera tot i el final de l’apartheid. L’autor parla directament amb els lectors a partir d’una veu narrativa distant que li permet explorar d’una manera més objectiva la complexitat de les relacions familiars i els conflictes entre els diferents membres i que discorren paral·lels als canvis que va experimentant el país. La Promesa és una gran novel·la mereixedora també del premi Booker (2021).

BIBLIO DIGITAL (cast.)

Premi Llibreter 2022. Els grans optimistes s’estructura en dos temps entrellaçats. Per una banda l’autora exposa el punyent retrat de l’epidèmia de SIDA que va assolar la ciutat de Chicago a principis dels anys vuitanta a través del personatge de Yale Tishman, un exitós promotor d’exposicions d’art que contempla desolat com la malaltia va devastant el seu entorn. Per altra banda, trenta anys més tard, Fiona, una amiga de joventut d’en Yale, viatja a París per buscar la seva filla. La trobada amb un altre amic la farà rememorar un passat dolorós marcat per l’experiència de la SIDA. 

BIBLIO DIGITAL

Menció especial Premi Llibreter 2019. Fugir era el més bell que teníem és un llibre preciós que es situa entre la narrativa i l’assaig i medita sobre la memòria, l'exili, l'herència del passat, i l'errància com a opció de vida. L’autora parteix de l’intent de donar sortida a les memòries del seu pare, centrades entre el seu primer exili l’any 1929 a Béziers quan tenia només cinc anys, quan la família va haver de fugir perquè l’avi estava involucrat en les lluites sindicals; i un segon exili, l’any 1938, com a adolescent que s’havia allistat a l’aviació republicana al camp de Sabadell. 

BIBLIO DIGITAL


Premi Llibreter 2021. La casa de foc és la història d’un nou començament i de com un lloc concret pot transformar el nostre món interior. El protagonista, fugint d’una experiència dolorosa, s’instal·la en un lloc solitari, una antiga masia de Sallent del segle XVIII que es troba en mol mal estat. El procés de restauració de la seva nova llar anirà acompanyant d’un procés d’adaptació a l’entorn i a la seva gent. La proximitat que comporta la progressiva coneixença de les persones amb qui es relacionarà farà aflorar un tràgic passat al que s’hauran de tornar a enfrontar.

BIBIO DIGITAL

Premi llibreter 2021. El país dels altres és el primer volum de la trilogia “Guerra, guerra, guerra” amb la que Leila Slimani descriu magistralment l’evolució del Marroc a través d’una saga familiar. Aquest primer títol compren el període de finals de la Segona Guerra Mundial fins a la independència del país (1944-1955). En el context de la plena descolonització, la vida a l’interior del país de la jove Mathilde, d’origen alsacià i de condició catòlica, no serà gens fàcil. Mentrestant, el seu marit Amine s’esforça per tirar endavant la finca que acaben de comprar a Meknès. Una lectura emocionant que ens parla d’intolerància i de lluita per la dignitat.

BIBLIO DIGITAL

Recorda que quan hagis acabat la teva lectura pots registrar-la en aquest enllaç!

Comparteix les teves lectures i descobreix més recomanacions a l’Instagram de les biblioteques amb l’etiqueta #matarodellibres2024

Prestatges virtuals


A més a més...


SÈRIE BOOKLOVERS

'Booklovers' és una sèrie sobre la dimensió llibresca d’algunes de les ciutats més culturals del món. Amb la guia de l’escriptor Jorge Carrión, a cada capítol visitem llibreries, biblioteques i espais culturals emblemàtics de metròpolis com Ciutat de Mèxic, Barcelona, Lisboa, Buenos Aires o Madrid, per entendre-les millor a través de la seva relació amb els llibres i la literatura.

Clica la imatge per saber-ne més.

RUTES LITERÀRIES-ESPAIS ESCRITS

Una ruta literària consisteix en resseguir un indret a través de la mirada d'un escriptor que ha sabut ordenar i descriure les seves emocions i les dels seus protagonistes a través de l'experiència del lloc.  

Clica la imatge per saber-ne més.

MAPA LITERARI DE BARCELONA

A Barcelona hi ha carrers i racons que han estat habitats, freqüentats o immortalitzats per escriptors de totes les èpoques i de tots els orígens. Hi ha escultures, plaques de memòria, i també llibreries, biblioteques, institucions, equipaments i fundacions dedicades a la difusió i la memòria de la literatura. Aquí pots buscar-los i situar-los sobre el mapa de la ciutat: busca el rastre dels teus llibres preferits, la llibreria o biblioteca que et caigui més a prop de casa o les plaques que marquen el lloc on van viure alguns escriptors.  

Clica la imatge per saber-ne més.

 

PREMI LLIBRETER - GREMI DE LLIBRETERS DE CATALUNYA