Repte de lectura


La nit estelada, de Vincent van Gogh. Per més informació CLICA AQUÍ 

Llibres recomanats


L'Irradiador del port i les gavines és el segon llibre de l’autor i una de les seves obres més destacades. Papasseit s'inicia cap a una poètica personal: combina tendències avantguardistes amb tradició, tant experimenta amb cal·ligrames com elabora versos seguint estrictament la mètrica. Entre els temes que conformen els vint-i-cinc poemes de l’obra hi trobem records personals, la fascinació per la modernitat, l'esperit de revolta o l'amor.

Recull de poemes de temàtica variada: projectes ideals, sensualitat i erotisme, realitat quotidiana i festes populars. A La gesta dels estels, l'autor clarifica les propostes de l'Irradiador del port i aposta per mostrar una realitat intimista i senzilla que s'allunya de les indicacions avantguardistes.


No és estrany que El poema de la rosa als llavis sigui l'obra més coneguda de Papasseit, ja que és un gran poema d’amor. L’autor retrata amb paraules plenes de puresa totes les fases que envolten una relació amorosa, des de l’inici del festeig fins al comiat. El poemari està format una trentena de peces breus, on Papasseit experimenta amb la forma, la tipografia o el color per crear un text ben original i sorprenent.

Audiollibre

Vint-i-cinc poemes, permet fer un tast de l'obra d'Estellés i la seva indestriable vinculació amb la figura d'Ausiàs March. Els poemes triats donen a conèixer la veu del poeta i la seva escriptura senzilla i clara però amb un rerefons profund, irònic i crític que evidencia el compromés cívic i literari de l'Estellés.

Obra cabdal de la poesia valenciana on Estellés perfila un retrat de la ciutat de València. Una crònica dels anys de postguerra impregnada de realisme quotidià. La presència de temes com la por, la misèria o la mort conviuen al Llibre de meravelles, amb l'amor, l'erotisme i la passió. I queda més que palès el compromís de l'autor amb la societat. L'obra té un caràcter narratiu i permet una lectura fluïda, no es fa estrany doncs que sigui una de les obres més emblemàtiques de l'autor.

Aquest llibre inclou dues obres d'Estellés publicades els 1971 i el 1973, respectivament. D'una banda, a La clau que obri tots els panys trobem el monumental Coral romput, un dels textos més representatius d'Estellés i que condensa els temes clau de l'obra del poeta. D'altra banda, Hotel París recull vint-i-un poemes intensos, amb versos carregats de sensualitat i de caire existencialista.

Mar i cel  és una història d'amor impossible, dos móns contraposats i la passió com a força que supera totes les barreres són els elements clau d'aquesta tragèdia. L'obra, estructurada en tres actes i escrita en vers, és també una crida contra els conflictes interculturals i religiosos. La seva gran intensitat teatral fan d'ella una de les obres més celebrades de Guimerà.

Audiollibre

A Terra baixa, Guimerà ens planteja un drama rural que contraposa dos móns: l'ideal contra la realitat. El conflicte dramàtic es personifica en la figura del Manelic, que juntament amb la Marta i el Sebastià, conformen un trio de personatges difícil d'oblidar. L'obra, escrita en prosa, destaca també pel seu llenguatge realista i la diversitat de conflictes dramàtics (amorosos, socials) tractats fan que sigui una gran obra clàssica.

Audiollibre

Guimerà emmarca La filla del mar en un poble de la costa. L'acollida d'una criatura, rescatada després d'un naufragi, és la base sobre la qual es construeix aquest drama social i amorós.  D'una banda, les dinàmiques de la comunitat cap a una jove d'orígens incerts posa en relleu situacions de rebuig i de discriminació. De l'altra, Guimerà crea el conflicte entre dues dones, que juntament amb un personatge masculí, desencadenen la tragèdia.

Audiollibre

Maria Rosa és un drama escrit en prosa, ambientat en un entorn de classe treballadora. Aquesta obra suposa una aproximació de Guimerà al realisme. La passió amorosa i la justícia són la base per crear el conflicte dramàtic al voltant d'un triangle amorós. Intriga, crim i engany són elements que acompanyen els personatges i desencadenen en un final tràgic.

BIBLIO DIGITAL

Recorda que quan hagis acabat la teva lectura pots registrar-la en aquest enllaç!

Comparteix les teves lectures i descobreix més recomanacions a l’Instagram de les biblioteques amb l’etiqueta #matarodellibres2024

Prestatges virtuals


A més a més...
EL BÚNQUER: JOAN SALVAT-PAPASSEIT, POETA CATALÀ TUBERCULÓS (PODCAST)

Des de quan la poesia és una cosa avorrida?! Vinga, canalleta, que avui descobrirem la vida d'en Joan Salvat-Papasseit, un escriptor autodidacte i un dels poetes de l'avantguarda.

POETA DE MERAVELLES, VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

"Poeta de meravelles, Vicent Andrés Estellés" és el títol del documental amb què Dossiers vol retre homenatge a qui està considerat l´Ausiàs March del segle XX.

Mira el vídeo per saber-ne més.

VICENT ANDRÉS ESTELLÉS RECITANT

«Assumiràs la veu d'un poble»