Repte de lectura


El bes, de Gustav Klimt. Per més informació CLICA AQUÍ 

Llibres recomanats


Olor de colònia és una excel·lent novel·la per conèixer la realitat social de les colònies tèxtils a la dècada dels anys 50 del segle passat, un món tancat en ell mateix on la complexitat de la vida es desenvolupava més enllà del ritme de les fàbriques. A partir d’una trama trepidant l’autora retrata les desigualtats provocades per un sistema autoritari molt ben estructurat. L’any 2012 la novel·la va ser adaptada per Toni Cabré, Anna Fité i Laia Aguilar en el format de minisèrie que va drigir Lluís Maria Güell. Premis Qwerty Btv i Regió7 de Cultura (2009), Joaquim Amat-Piniella (2010) i finalista del Premi Llibreter de Narrativa. 

Ambientada durant els fets de La Setmana Tràgica, La teranyina és una novel·la que reflecteix la nova societat industrialitzada de principis del segle XX on les lluites pel poder i el control definien les noves estratègies econòmiques per sobre de qualsevol consideració moral. L’any 1990 Antoni Verdaguer va adaptar la novel·la al cinema. Premi Sant Jordi 1983.

Publicada l’any 1854, Temps difícils és una contundent crítica a la deshumanització que va comportar la revolució industrial a l’Anglaterra victoriana i un frontal qüestionament dels principis de la filosofia utilitarista imperant en aquell moment. La novel·la, ambientada a la fictícia ciutat industrial de Coketown, planteja els dos punts de vista, el dels propietaris de les fàbriques i el de la classe treballadora, a partir d’una sèrie de personatges memorables i una entretinguda trama plena de peripècies.

La història de Sira Quiroga, la filla d’una modista que ha aconseguit fugir al nord d’Àfrica abans que esclati la Guerra Civil Espanyola, és una trepidant aventura plena de glamour, amors, espies i conspiracions polítiques a les portes de la Segona Guerra Mundial. A El temps entre costures, des del seu taller d’alta costura per a dones de militars i diplomàtics Sira es veurà involucrada en una complexa trama d’intrigues i espionatges. Una novel·la plena d’emocions, amb una prosa de ritme permanent, que no evita la duresa de la lluita per la supervivència.

 BIBLIO DIGITAL (cast.) BIBLIO DIGITAL (cat.)

Amb aquesta novel·la Elisabeth Gaskell, una de les grans escriptores de l’època victoriana, va voler descriure l’impacte que li va suposar la descoberta de les dures condicions de vida dels treballadors de les fàbriques, la transició de l’experiència de viure en un plàcid sud rural anglès al despietat nord industrialitzat. La crítica social que exposa Gaskell a través de la seva protagonista, Margaret Hale, és indissociable de la que trobem a Temps dífícils de Dickens, el qual va editar Nord i Sud per lliuraments setmanals a la revista que dirigia, Household Words, entre el setembre de 1854 i el gener de 1855.

BIBLIO DIGITAL

Somnis a mida es centra en la història dels mítics magatzems Santa Eulàlia, la botiga d’articles tèxtils fundada l’any 1843 per Josep Taberner al carrer de la Boqueria i que més endavant esdevindria el referent de l’alta costura barcelonina amb la inauguració d’una prestigiosa botiga al Passeig de Gràcia. Un negoci que ja ha complert 180 anys i que li ha permès a Núria Pradas escriure una novel·la plena de glamour acompanyat, però, de la influència dels grans esdeveniments històrics de principis del segle XX.

 BIBLIO DIGITAL

A A punt d’estrena s’hi narra la història de lluita d’Eulàlia Rovira, apassionada des de ben petita pel món de la confecció, per arribar a ser una maniquí de referència de les desfilades de moda barcelonines. És per això que cada capítol d’aquesta novel·la és una referència al món de la costura, vocabulari que l’autora utilitza com a metàfora per reflectir la complexitat de la vida de la protagonista en el seu intens camí per complir els seus ideals.

La primera novel·la de la periodista cultural Gemma Ruiz descriu el pas del món rural al món industrial tèxtil del Vallès de principis del segle XX. Les inevitables conseqüències que va comportar aquesta transformació a nivell social queden perfectament reflectides a través de la veu i la lluita de tres dones protagonistes, la Remei, la Rosa i la Nina. Argelagues és també un homenatge a la riquesa de la llengua oral que l’autora ha volgut recuperar.

BIBLIO DIGITAL

Habitacions tancades ens ofereix un apassionant recorregut per la Barcelona modernista. La casa senyorial dels Lax, al Passeig de Gràcia, escenifica l’atmosfera d’una època convulsa. Al seu retorn a la gran ciutat, Violeta, l'última de la saga, recorrerà les seves diferents estances en un intent de recuperar la memòria de la seva família burgesa, propietaris a l’època dels Magatzems el Siglo. Una novel·la plena de misteri amb una trama que es va desvelant amb un ritme constant.

Amb la lectura de El silenci dels telers descobrireu l’univers social i econòmic de les colònies tèxtils de Catalunya, des dels inicis de la industrialització i passant per la Guerra Civil i la postguerra fins a l'actualitat,  a partir de diversos testimonis femenins, des de les treballadores de les fàbriques a les esposes dels propietaris. Les veus de diferents condicions que conformen la memòria viva d’una forma de vida marcada per unes dures condicions de treball i una forta repressió.

Recorda que quan hagis acabat la teva lectura pots registrar-la en aquest enllaç!

Comparteix les teves lectures i descobreix més recomanacions a l’Instagram de les biblioteques amb l’etiqueta #matarodellibres2024

Prestatges virtuals


A més a més...


VISITA EL MUSEU CAN MARFÀ GÈNERE DE PUNT 

L’antiga fàbrica de Can Marfà, declarada Bé Cultural d'Interès Local, fou una de les indústries del gènere de punt més importants de la ciutat i l’immoble conservat constitueix un dels testimonis més rellevants del patrimoni industrial mataroní.

Clica la imatge per saber-ne més.

 

VISITA EL MUSEU TÈXTIL DE TERRASSA

El Museu Tèxtil, declarat d'interès nacional, conserva més de 130.000 peces, que abasten cronològicament des del segle I fins el segle XXI, testimonis de l’evolució del teixit, la indumentària, els complements, la llar, la diversitat de tècniques i matèries, o dels dissenys, i que son representatius d’Europa, Amèrica, Àsia i en menys quantitat Àfrica. Peces que ens ajuden a comprendre la història de les cultures, els seus costums i els seus progressos.

Clica la imatge per saber-ne més.

 

HISTÒRIES AL VOLTANT DEL MÓN TÈXTIL I LA MODA 

Un recull de llibres que expliquen històries diverses de caire històric, realista, crític, autobiogràfic… on l’eix temàtic és sempre el món dels teixits i la moda.

Clica la imatge per saber-ne més.

 

ASSUMPTA MONTELLÀ, COLÒNIES TÈXTILS

Entrevista a Assumpta Montellà, escriptora i autora del llibre El silenci dels telers, en el programa Els matins, de TV3. Amb ella i amb dues testimonis, coneixem com era la vida de les dones a les antigues colònies tèxtils.

Clica el vídeo per saber-ne més.