Repte de lecturaLlibres recomanats

Una emotiva novel·la que permet introduir-nos a la complexa realitat de les persones emigrants i entendre les dificultats per adaptar-se a un entorn completament desconegut, sobretot des de la vessant més cultural i emocional.

Enllaç al catàleg.

Una novel·la negra que combina diferents formats narratius, des dels fragments de diaris personals a les cròniques periodístiques, per presentar-nos la investigació de la desaparició de la Jamila, aluma de l’IES Plaça dels Bous de Mataró. Una història plena de personatges que van configurant una acció definida per la més pura intriga.  

Enllaç al catàleg.

Aquesta novel·la de Jordi Carbonell ens trasllada a les vagues obreres de Barcelona de l’any 1855 dins el context del nou govern progressista erigit pels generals O’Donell i Espartero (1854-1856). El conflicte de les selfactines, que conduí a la crema de cinquanta fàbriques tèxtils el catorze de juliol, va ser un dels capítols més intensos de les protestes contra la introducció de les màquines. A Mataró, a la matinada del  divuit de juliol, el piquet de can Busqueta escriu en un tram de muralla amb pintura de calç el seu crit de lluita. A mig matí totes les fàbriques de filar ja estaven aturades.  

Enllaç al catàleg.

Un important empresari del Maresme utilitzarà el poder dels diners per aconseguir els seus objectius al preu que sigui necessari. “El silencis dels pactes” és una novel·la negra de trama molt dinàmica amb la que Marc Moreno posa de manifest la corrupció que amaga la societat.

Enllaç al catàleg.

Melana està passant per un difícil etapa on la soledat aparentment s’imposa després d’un llarg trajecte ple de dificultats. Però la vida, que semblava aturada, va ressorgint a poc a poc gràcies a una quotidianitat cada cop més agraïda, a través de les persones anònimes del seu entorn més immeditat, i a partir dels petits detalls i dels càlids moments que esdevenen inesperadament, sense buscar-los. Una història delicada i profunda que la pròpia autora va definir com “un tros de vida novel·lat.”

Enllaç al catàleg.

"Aquesta que hi ha aquí asseguda, amb un remolí enorme i un dit més curt del normal, sóc jo. Tinc gairebé sis anys i acostumo a cantar pel carrer. No entenc gairebé res del que passa al meu voltant però per fi sé llegir i estic fascinada. Hi ha lletres pertot arreu i això és la constant que dóna coherència a un univers una mica més caòtic del compte. És de les poques fotos que he pogut rampinyar després del que la meva mare en diria la gran hecatombe i jo en dic... el principi de la meva vida normal."

Enllaç al catàleg.

En el context de la primera industrialització del país, Silvestre Pujolà arriba a Mataró per treballar com a tintorer en una de les fàbriques tèxtils de la gran ciutat industrial. La història d’una nissaga familiar des del segle XIX fins a principis del segle XX que desafia totes les convencions socials de l’època.

Enllaç al catàleg.

La Pilar González-Agàpito ens convida a passejar per una de les artèries més importants de la ciutat, el carrer Barcelona. Mentre ens explica la seva interessant història des de la vessant oral i escrita, ens descobreix l’existència de majestuosos casals de fa més de tres segles i ens parla dels negocis i professions que ha acollit el carrer al llarg del temps. Una crònica configurada a partir de una gran diversitat d’històries. No us les perdeu!

Enllaç al catàleg.

A la Barcino del segle II d. C, una noia d’11 anys, la Júlia, intenta eludir el destí del seu casament amb el senador Claudi de Roma. Molts segles després, el seu retrat en forma de bust arriba a casa la Virgina. Les similituds entre els rostres de les dues noies portarà a Virginia a indagar en la història de Júlia i en la seva lluita per la llibertat.

Enllaç al catàleg.

Any 1854. En quedar orfes, els germans Vidal, víctimes de l’estafa del senyor Magí i en Gipeta, l’usurer i l’escanyapobres de la comarca del Maresme, es veuen obligats a abandonar la modesta masia de Mataró on vivien i les terres que el seu pare, Josep Vidal, havia anat adquirint al llarg del temps. A la convulsa Barcelona de la Revolució Industrial, un dels germans, en Joan, s’infiltrarà a l’organització delictiva que té en Gipeta per desemmascarar-lo i recuperar les seves terres perdudes.  

Enllaç al catàleg.

Recorda que quan hagis acabat la teva lectura pots registrar-la en aquest enllaç!

Comparteix les teves lectures i descobreix més recomanacions a l’Instagram de les biblios amb l’etiqueta #matarodellibres

A més a més...


Cultura a Mataró

A Mataró hi ha més cultura de la que t’imagines!

Clica la imatge per saber-ho.

 

Convocatòries a premis literaris a Mataró

Un dels objectius de Cultura és fomentar la creativitat. La iniciativa i la col·laboració en l’organització de premis i certàmens és des de fa temps una línia més d’actuació. Hi ha diversos àmbits i formats.  

Clica la imatge per saber-ne més.

Josep Punsola, poeta del poble 

L’any 2013 es celebrà el centenari del naixement de dos grans poetes catalans, Salvador Espriu i el mataroní Josep Punsola.

Clica la imatge per saber-ne més.

 

Pilar González-Agàpito, la cronista més humana de Mataró 

 

Passejant per Mataró amb Joaquim Casas