Repte de lecturaLlibres recomanats

L’autor retrata la figura de l’escriptor, tot rient-se dels tòpics que l’envolten i de la superficialitat que defineix el món literari. És una tendra història d’amor a la Barcelona dels anys cinquanta que es llegeix sense deixar de somriure, en què un escriptor d'èxit retirat es víctima d'un petit accident de trànsit sense transcendència, però, com que s'ha fet mal al canell, li donen la baixa i li recepten una temporada de repòs. Desvagat per obligació, aprofita aquesta pausa per recordar com va conèixer per casualitat la Maria... quan ell era considerat el nou prodigi de les lletres catalanes, estava força orgullós de si mateix i prou perdut a la vida. Una petita joia oblidada de la literatura catalana.

Enllaç al catàleg.

El relat que l’autora, tot un símbol de l’alliberament femení, s’estimava més de tota la seva obra literària. En Philippe i la Vinca es coneixen des de la infantesa i han passat les vacances sempre junts, perquè les dues famílies estiuegen a la mateixa casa en un poblet de la Bretanya. I aquest no serà pas diferent: banys al mar, excursions, pícnics, llargues jornades de pesca... però ells ja no són dues criatures, els seus cossos i els seus sentiments estan canviant. Així descobriran l’atracció física i el plaer, però també les responsabilitats del món adult, que els està esperant tan bon punt s’acabin les vacances.

Enllaç al catàleg.

L'últim conte de l'autora, va ser publicat pòstumament l'any de la seva mort. Her Cazotte, un pintor amb fama de ser el seductor més captivador de les corts europees, té l'encàrrec de fer de conseller espiritual i mundà del príncep Lothar, que s'enamora apassionadament de la princesa Liudmilla. Però els plans es torcen quan Cazotte queda encisat per la jove i bonica dama d'honor de la princesa, Ehrengard, una noia ja compromesa i formada en una família de tradició militar. Com podrà fer-s'ho per seduir-la?

Enllaç al catàleg.

La novel·la autobiogràfica d’Annie Ernaux, considerada un clàssic contemporani, ens porta més enllà de la seva vida, a través d’una narració personalíssima de sis dècades de mitjans del segle XX de la història d’Europa, donant veu a objectes, cançons, notícies i anuncis de cada moment històric, intercalant textos del seu diari o la descripció de fotografies familiars. L’estil acurat i precís de l’autora ens embolcalla i ens fa partícips d’uns sentiments i emocions que, per més dècades de diferència que hi hagi, segueixen sent els nostres mateixos.

Enllaç al catàleg.

Una de les primeres novel·les de Dostoievski, un dels més grans de la literatura russa, una obra simple i petita, però que t’arriba al cor. Una gran història d’amor i desil·lusió, la història d'una parella de joves -solitaris, desesperats, somiadors- que es coneixen en una màgica nit irreal als carrers de Sant Petersburg, una nit blanca _quan s’acosta l’estiu, en regions pròximes al pol Nord, la llum del dia s'allarga tant que pròpiament no es fa de nit_. Al llarg de quatre nits nous sentiments plens d'ingenuïtat romàntica creixeran dins seu, però el miratge es desfarà i la realitat s'imposarà de manera cruel.

Enllaç al catàleg.

Última novela de l'autora abans d'interrompre la seva activitat literària, escrita amb una finesa commovedora i una subtil ironia. La Sasha Jansen és una anglesa de mitjana edat que torna a París el 1938 després d’una llarga absència i allà s’enfronta als pensaments i les emocions que li desperta la ciutat on va estimar; tot li recorda que ja no és jove, i sobretot no pot oblidar la pèrdua ni el dolor.

Enllaç al catàleg.

Escrita per l'autora quan tenia 17 anys, aquesta novel·la va ser considerada massa explícita per la moral de l'època, generant un gran escàndol i un gran èxit a la vegada. La Cécile passa les vacances d'estiu en companyia del seu pare, un vidu atractiu i seductor, en una mansió a la costa mediterrània. En comptes d’estudiar per als exàmens de setembre, la noia passa els dies a la platja prenent el sol i les nits de festa. Tots dos viuen feliços i despreocupats fins que apareix l’Anne, una amiga de la mare de la Cécile, amb la intenció de posar ordre. En descobrir les seves pretensions, la Cécile posarà en marxa els mecanismes d’un joc cruel del qual ningú en sortirà indemne.

Enllaç al catàleg.

Relata 24 hores en la vida de l’Anna Akímovna, una rica hereva d'origen humil. Durant la celebració del Nadal, reflexiona sobre el futur que l’espera i les dificultats de trobar un bon marit. L'Anna es troba immersa en dos mons en els que no acaba d'encaixar, no troba el seu lloc, no se sent còmoda ni amb els membres de l'alta societat de la província, amb qui li toca alternar ara que és rica --però que sap que la menyspreen pel seu origen--, ni amb els treballadors i les dones del poble ras, de qui se sent separada per la seva nova condició. I es debat entre dur una vida dissoluta i de llibertinatge o fer el que toca, trobar un bon marit i dur una vida convencional, i sense desviar-se d'allò que s'espera d'ella.

Enllaç al catàleg.

Edith Wharton va ser la primera dona que va guanyar el premi Pulitzer, Ethan Frome ha esdevingut la seva novel·la més perdurable i la més llegida. L’Ethan és un pobre granger, atrapat en un matrimoni amb una esposa difícil, desconfiada i hipocondríaca, Zeena. L’ambient claustrofòbic sembla trencar-se amb l’arribada de la jove Mattie, cosina de la Zeena, en qui l’Ethan veu la promesa d’una felicitat futura. Aquí comença la història d’un triangle amorós. La tragèdia està servida.

Enllaç al catàleg.

Una història melodramàtica, deliciosa i inoblidable, en la qual Dickens contempla els seus personatges amb una mirada infantil. Ebenezer Scrooge és un vell avar, mesquí i desagradable, que té esclavitzat el seu treballador, un jove pobre i de bon cor. La nit de Nadal rep la visita de tres fantasmes: el fantasma del passat el porta cap a la seva infància, el fantasma del present l'apropa a casa del seu treballador, on malgrat la pobresa regna l'amor i l'esperit familiar, i el fantasma del futur el porta a la seva mort, sol. Espantat per les visions, Scrooge decideix canviar de caràcter, ajuda la família del treballador i recupera amb això l'esperit de Nadal.

Enllaç al catàleg.

Recorda que quan hagis acabat la teva lectura pots registrar-la en aquest enllaç!

Comparteix les teves lectures i descobreix més recomanacions a l’Instagram de les biblios amb l’etiqueta #matarodellibres

Editorials que publiquen petits formats

Dins del pot petit hi ha la bona confitura


A més a més...


Novel·les curtes, l'art de la condensació 

Clica la imatge per saber-ne més.Txékhov i la poètica del conte

Clica la imatge per saber-ne més.


Monterroso i l'art de la brevetat 

Clica la imatge per saber-ne més.